Inici  >  En detall (Monografies) 
Monografies
En detall

Qui van ser els primers turistes? Quan va arribar la llum a les cases? Què va passar amb les emissores de ràdio? Com ha evolucionat la premsa?

En aquest apartat trobaràs una selecció de monografies, que posen el focus en aspectes concrets de la història d’Andorra.
Si vols veure totes les monografies ves a l’apartat > Saber-ne més

Cultura i Societat

Economia i Medi

Institucions i Fronteres

Cultura i societat
Brevíssima història de la premsa andorrana
Autora
Alba Doral

“El mal es ja crònic a Andorra si bé que no ab la intensitat que té avui ab motiu de la guerra europea. Ara és cosa que passa de la mida, i és lògic que els que hem de viure en aquest tros de terra pirenaica nos preocupem fondament d’aquesta qüestió, i per lo tant, és també natural que al sortir a la llum LES VALLS D’ANDORRA, sia aquest un dels primers assuntos que ab preferència es tracti en ses columnes, per constituir un problema que afecta a tots en general, tant al ric com al pobre, tant al que viu en poblat com al que es passa la vida entre els cortals de les masies”.

El paràgraf correspon a la que podem considerar la primera notícia sobre Andorra publicada en un mitjà andorrà (amb matisos). «L’encariment dels queviures», diu el titular, va aparèixer al primer número de Les Valls d’Andorra, publicat el gener del 1917 i impulsat per un grup d’andorrans residents a Barcelona encapçalats per Josep Alemany Borràs, que en va agafar la direcció.

Cultura i societat
1870-2020, un segle i mig d’arquitectura andorrana
Autor
Enric Dilmé

La humanitat està íntimament lligada a l’habitar (Heidegger, 2015). L’home és, en essència, un ésser que habita, i habita bastint espais, primer interiors, com en la Balma de la Margineda, i després exteriors, com en les torres del clot d’Emprivat (Sloterdijk, 2020, p. 192). Podem conèixer l’evolució d’una societat per com ha configurat l’espai en el qual habita. L’entorn transformat per l’home és un document on es veu el passat, el present i, fins i tot, s’albira el futur. Al darrer segle i mig, Andorra ha passat de la concisa producció bastida pausadament durant centennis a un frenesí expansiu sense ordre ni concert que ha abraçat tot el país…

Economia i Medi
Història de l’hoteleria andorrana
Autora
Ludmilla Lacueva Canut

Per entendre la puixança que ha conegut l’hoteleria andorrana ens hem de traslladar en el temps fins al segle XVI. Podríem dir que l’origen de les fondes i hotels neix amb la posada en funcionament dels hostals comunals, que són els artífexs de les nissagues i grups hotelers que coneixem avui en dia. Una de les primeres referències que en trobem data de l’any 1516. De ben segur que els hostals comunals ja existien els anys anteriors, però la manca de documentació no ens deixa anar més enllà.

Economia i Medi
La construcció d’Andorra com a destí turístic
Autora
Dra. Maria Jesús Lluelles Larrosa

Andorra ha esdevingut una destinació turística amb una quota de mercat important que fa del país un centre d’atracció de fluxos de visitants, d’una importància regional, que aspira a esdevenir internacional. L’activitat turística s’ha transformat des dels seus inicis fins a convertir-se en l’element bàsic de la configuració de l’estructura productiva andorrana.

El turisme és un fenomen modern que es desencadena a conseqüència de la millora dels estàndards de vida que neixen després de la Revolució Industrial que, juntament amb el desenvolupament de nous mitjans de transport, posen a l’abast d’uns determinats sectors socials la possibilitat de viatjar.

Institucions i fronteres
El contraban a Andorra
Autor
Àlvar Valls

Un dels tòpics més estesos sobre Andorra és el que la veu com un país de contrabandistes, especialment de contrabandistes de tabac. Un tòpic comporta sempre un component més o menys gran d’exageració, però sol basar-se sempre en un fons de realitat. I és una realitat que al país pirinenc, com a tots els territoris de frontera, aquest tipus d’activitat s’ha practicat des de temps remots, amb més o menys intensitat segons les èpoques, les necessitats i les oportunitats.

Comentaris recents

No s'han trobat comentaris.