Del big bang fins avui  > Prehistòria 
Del big bang fins avui
Prehistòria

La prehistòria és el període de la història de la humanitat previ als registres escrits.

Les valls del que avui és Andorra eren ja aleshores una via de pas per a persones i animals, un canal de comunicació al centre del Pirineu, on conflueixen el clima humit atlàntic que arriba a través de la conca de la Garona i l’ambient sec de la vall de l’Ebre.

A la balma de la Margineda, un abric sobre el riu Valira, les evidències d’ocupacions estacionals de caçadors de cabres pirinenques es remunten a 14.000 anys enrere.

Còdol amb decoració geomètrica d’ocre, 9200-6600 aC. Jaciment de la Balma de la Margineda (Aixovall). Foto: PCA/Àlex Tena.
Prehistòria

Els primers pobladors i l’entorn

Les característiques geogràfiques d’Andorra van tenir molt d’impacte sobre les societats humanes des del paleolític. El fet que les valls es trobin al centre del Pirineu, entre la conca de la Garona i la de l’Ebre, va ser un factor determinant per a les poblacions de les planes veïnes que depenien de la caça i la caça, al seu torn, depenia del clima.

Els caçadors del paleolític van deixar eines i mostres d’art a les parets de les cavernes, al litoral cantàbric i a la conca aquitana. Aquest món gairebé no va existir al sud del Pirineu, a la vall de l’Ebre, però hi van haver contactes a través de les muntanyes. El Pirineu separa dos climes contrastats. L’un, humit, és el de la façana oceànica del Cantàbric i l’Aquitània. L’altre té l’ambient sec de la vall de l’Ebre, on les influències mediterrànies fan que el clima sigui continental i àrid cap a l’oest.

Andorra està travessada pels dos climes. És un punt de transició i de pas que les poblacions paleolítiques van fer servir durant la darrera glaciació.

Punta. Foto: Alex Tena
Punta de projectil de quarsita, 12000-9700 aC. Jaciment de la Balma de la Margineda (Aixovall). Foto: PCA/Àlex Tena.
Prehistòria

La revolució neolítica

L’economia neolítica a l’Europa occidental és el fruit del conreu de plantes (cereals, llegums, plantes tèxtils…) i la domesticació d’animals (corder, cabra, vaca i porc), un procés que es va originar a l’Orient Pròxim fa 9.000 anys. La vaca i el porc eren escassos al Pirineu a l’inici del neolític, però els ramats d’ovelles i cabres van augmentar de seguida.

La revolució neolítica es va difondre a les costes de la Mediterrània occidental a partir del 6000 aC, des d’on va penetrar a l’interior. En el mobiliari arqueològic les innovacions principals van ser els recipients de ceràmica, els molins manuals i les destrals de pedra polida.

Molí i mà de molí de granit, 4000-3800 aC. Jaciment de la Feixa del Moro (Juberri). Foto: PCA/Àlex Tena.
Prehistòria

L’aparició de la metal·lúrgia

La metal·lúrgia del coure va aparèixer a l’Orient mitjà, a Egipte, a Ucraïna i als Balcans entre el 5000 i el 4000 aC. Cap al 3300 aC va arribar a la Mediterrània occidental. Ara bé, les fines eines de coure —fulles i agulles— no van eclipsar l’ús de la pedra.

Al voltant dels primers campaments metal·lúrgics va aparèixer, primer a l’Europa central i després a l’occidental, un ús intensiu de la sal com a conservant de la carn de porc. Es donava als ramats i es feia servir per a produir formatge. Al Pirineu, la sal procedia de fonts salines i el jaciment de sal gemma en superfície de Cardona —excepcional a Europa— s’explotava ja des del neolític.

Fragment de vas ceràmic amb decoració campaniforme, 2000-1700 aC. Jaciment del Cedre VII (Santa Coloma). Foto: PCA/Àlex Tena.
eix cronològic
Prehistòria

Comentaris recents

No s'han trobat comentaris.
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.